onsdag 14 maj 2014

Nytt inköp - Bonheur

Bonheur är en norsk koncern noterat på Oslo-börsen som bland annat driver och bygger oljeriggar, bygger och etablerar vindkraftsfarmer, supportverksamhet och serviceverksamhet till vindkraft till sjöss. Förutom sin egen verksamhet äger dessutom Bonheur 51,9 % av Fred Olsen Energy samt heläger Fred Olsen Renewable, offshore wind m.m.

Bolaget verkar främst inom den så kallade oljeindustrin men gör det på diverserade sätt genom exempelvis produktion och service av oljeriggar. Det segment som växer mest är dessutom Renewable energy samt Offshore Wind vilket är glädjande utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Grejen med bolaget är att det är extremt lågt värderat. P/E-talet är för närvarande kring 10 men blir vid normal intjäning vid ca 14 NOK per aktie 8,5. Dessutom handlas bolaget till rabatt gentemot eget kapital. Genom diverse korsäganden osv. är det inte helt lätt att räkna ut men jag rekommenderar Lundaluppens uträkning som jag anser vara rimlig. Enligt denna kan rabatten vara så stor som 55%!!! Här snackar vi turn-aroundcase värderingsmässigt. Nedsidan torde vara ganska begränsad. Endast innehavet i Fred Olsen Energy motiverar ensamt kursen idag. Du köper alltså aktier i Fred Olsen Energy genom Bonheur men får alltså resten gratis, låter för bra för att vara sant men orsakerna är troligtvis att bolaget är underanalyserat samt att oljesektorn är känslig för oljepriset vilket sätter en press på värderingen.

Bonheur håller för närvarande på att renodla verksamheten och sålde nyligen iväg den oljetanker man ägt. Jag tror att ledningen har bra planer och goda förutsättningar att leda företaget i rätt riktning och öka intjäningen i framtiden.

Utdelningen ligger på ca 5,9% utifrån mitt GAV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar